A szűrő

A Neptune Benson 50 éve épít szűrőberendezéseket az USA és Kanada területén.

14 éve kezdték meg a Defender szűrő fejlesztését, a legkorszerűbb CFD végeselem módszerrel tervezve, majd az anyagminőségeket és az alkatrészeket olyan mértékben finomítva, hogy ma már 10 év garanciát vállalnak a főbb egységekre.

 

Világszerte több mint 2200 eladott berendezést tudnak felmutatni.

2015-ben 280 db Defender szűrőt gyártottak.
A berendezés több olyan újítást is tartalmaz, ami kiérdemli, hogy foglalkozzunk a berendezéssel és megfontoljuk az alkalmazásának magyarországi lehetőségeit.

 

Nyomás alatti perlit töltetű gyorsszűrő

A szűrőberendezés egy nyomás alatti gyorsszűrő, felületi szűréssel.A homokszűrőtől annyiban különbözik, hogy a szűrési sebesség 30 m/h helyett 1.2-4 m/h, és mélységi szűrés helyett felületi szűrést alkalmaz. A nyersvíz a szűrő alsó csonkján jut be a szűrőbe, szemben a homokszűrésnél alkalmazott felülről lefelé történő szűréssel.A beáramló víz áthalad a szűrő csöveken, melyek 3 mm vastag perlit réteget tartanak magukon.

A Defender 1 μm-ig minden lebegő anyagot el tud távolítani!
A szűrő helyigénye igen kicsi (ld. Helyigény menüpont), a homokszűrőkhöz képest kiemelkedően nagy szűrési térfogatáram mellett.
A berendezések kizárólag frekvenciaváltós szivattyúval kerülnek telepítésre, mivel igen tág térfogatáram tartományban képesek működni: egyazon típusú berendezés legkisebb és legnagyobb térfogatáramának aránya 1:3.

 

Teljesen egyedi szűrési technológia.

Új rendszer esetén a beruházási költség csökkenthető a következő elemek méretezésével:

 • Kisebb kiegyenlítő tartály, mivel a szűrő öblítésére nem kell a kiegyenlítő tartályt méretezni, csak a fürdőzőszámra.
 • Kisebb csatorna csatlakozás, a legnagyobb csatorna méret a perlit szűrő esetén DN100. Ez akár DN350-es homokszűrős csatorna csatlakozást is kiválthat. A csatorna átemelő és befogadó elemeinek mérete mind csökkenthető.
 • Kisebb gépház. Mérettől függően akár 90%-al kisebb az alapterület helyigénye a perlit szűrőnek , mint a méretben megfelelő homokszűrőnek.
 • Akár 70%-al kevesebb szerelvényre van szükség egy perlit szűrő bekötéséhez, mint a méretben odaillő homokszűrős rendszerhez.
 • Pelyhesítőszer adagoló rendszerek lehagyhatók, ezzel beruházási költség takarítható meg.

A beruházási költség szintén csökkenthető a következő előnyök kihasználásával:

 • Csak az előírás szerinti vízcsere alkalmazása. Ezzel vízdíj, csatornadíj és hőenergia takarítható meg.
 • A pótvíz bevezetést a medencevíz elvezetésével kell megoldani, mivel a szűrő olyan kevés vizet fogyaszt, hogy az nem lenne elegendő a vízpótlás fedezésére. Az így elvezetett, tisztított víz azonban közvetlenül csapadék csatornába vezethető.
 • A pótvíz egész napra elosztva, folyamatosan kis mennyiségben vezethető a medencébe, ezáltal a hőntartás és vegyszerezés folyamatosan azonos értéken tartható (a felhasznált vegyszer és hőmennyiség alacsony értéken tartható).
 • Jelentős munkaidő takarítható meg, mivel a szűrők kezelését automatika segíti. Kezelésük egyébként egyszerűbb a homokszűrőkénél.
 • Fertőzés esetén a szűrők egyszerűen (1-2 óra alatt) teljesen kifertőtleníthetők és tisztíthatók. Fertőtlenítés után olyan, mintha új szűrőt vettünk volna, friss perlittel, zéró problémával folytatódik az üzemelés. Homokszűrők esetén ez csak homokcserével érhető el.
 • Pelyhesítőszer vegyszerköltség nem jelentkezik.
 • A perlit csere összesített költsége 10 évre vetítve még 10 évenkénti homokcsere esetén is olcsóbb, mint a homokcsere költsége.
 • Kisebb létesítmények, szállodák esetén a homokszűrés miatti öblítés után jelentkező pótvíz-igény nyomás csökkenést okoz a létesítményben. Ez a pótvíz kis mennyiségben történő bevezetése Perlit szűrő esetén elkerülhető.